Història de la Copa Amèrica

1851

La competició esportiva més antiga

La Copa Amèrica (America’s Cup) és la competició esportiva més antiga que se celebra. Data de 1851; els Jocs Olímpics de l’era moderna es van iniciar en 1896. Es tracta d’una competició entre Clubs de Iots de vela en la qual el vencedor es fa amb el trofeu, que consisteix en una Copa (un aguamanil de plata).

1851
133 anys

Els Estats Units, imbatibles

El Club vencedor, pot i ha de conservar el trofeu fins que un altre club li desafiï i es vegi obligat a defensar la Copa en una nova regata. Els EUA va vèncer la primera edició i per tant la Copa i la va conservar, imbatut, durant 133 anys.
El nom de Copa Amèrica (o Copa de l’Amèrica) ve del nom de la goleta que va guanyar la primera edició de la regata, la goleta Amèrica.

133 anys
1983

“Ara la Copa ja no és vostra”

Va ser en 1983 quan Austràlia va vèncer al vaixell estatunidenc i per primera vegada el defensor va perdre el trofeu. La veritat és que els Clubs participants, en definitiva, representen a països, d’aquí l’enorme èxit de la competició que atreu i apassiona els aficionats de cada país.

1983

Majestat, aquí no hi ha segon

L’orgull britànic va quedar ferit amb la victòria de la goleta “Amèrica” sobre el nou vaixell del Comte Wilton, i el trofeu de les 100 Guinees va canviar d’ubicació i de nom, en honor al primer vencedor. Llavors la reina Victòria, que presenciava el lideratge del “nou món” sobre la seva llorejada màquina naval, va pronunciar la mítica frase de “i el segon?”. Era la imatge de la resignació, la pedanteria magolada, que només el seu serf va poder superar quan responia serenament: “Majestat, aquí no hi ha segon”.

Ara


En l’actualitat, són diversos els Clubs desafiadors que repten al defensor del trofeu, la qual cosa els obliga a dur a terme una sèrie de regates prèvies entre ells, que determinarà qui serà el Club, i per tant el país, que desafiarà al posseïdor de la Copa (Defensar).

Ara