Mundial Optimist

Apostem pel futur de la vela i col·laborem amb el Campionat Mundial d’Optimist

Estem molt contents d’anunciar ha signat un conveni de col·laboració amb el Club de Vela la Ballena Alegre, organitzadors del Campionat Mundial d’Optimist, la màxima competició de la classe de vela Optimist, que enguany celebra el 50è aniversari del reconeixement com a classe per la Federació Internacional de Vela World Sailing. Aquesta edició del campionat es durà a terme a la Badia de Roses del 15 al 25 de juny. La celebració del Mundial d’Optimist torna a celebrar-se Espanya després de 20 anys i a Catalunya, després de 37 anys.

En el marc del Mundial d’Optimist, el Club de Vela la Ballena Alegre organitzarà el “Optimist World Championship – Sustainable Experience” amb un programa d’activitats vinculades amb la sostenibilitat, l’educació ambiental la vela inclusiva i l’economia circular tot creant un ambient globalment respectuós amb el medi ambient i socialment responsable per a l’esdeveniment. Les activitats s’organitzaran en tres eixos principals: el Mar Mediterrani, el Regatista i la Nàutica. A partir d’aquests eixos se’n desprenen accions com la sensibilització i educació sobre el medi marí, la protecció del nostre espai pesquer, tallers d’assessorament nutricional, aprenentatge de l’esport de manera digital, vela inclusiva en família, tallers d’economia circular i de construcció d’embarcacions, entre altres.

En l’Eix Mediterrani, la FBCN programa ‘Pescaplàstiks’, un espectacle de clown de sensibilització a nens i joves en la cura del medi ambient i de divulgació sobre les accions que poden fer per a respectar el seu entorn, com accions d’educació ambiental que es poden portar a terme a escoles i espais comunitaris. L’espectacle està especialment indicat per a alumnes de primària i també per a públic familiar, i des de l’abril fins a l’agost recorrerà vàries escoles i altres punts arreu de Catalunya. ‘Pescaplàstiks’, a més, anirà acompanyat d’un guía pedagógica per mestres que es pot treballar a les aules.

El següent eix en el qual FBCN col·laborarà amb el Campionat Mundial d’Optimist serà l’Eix Regatista, enfocat a la vela inclusiva. En aquest cas, la FBCN en col·laboració amb la Fundació Cruyff organitzaran sortides per a famílies amb nens i nenes amb discapacitat. 

Pel que fa a l’Eix de la Nàutica, dedicat a l’economia circular, FBCN impulsarà la construcció d’una embarcació de la classe optimist amb fibres sostenibles que estarà disponible per navegar durant els dies de la competició. Un cop acabada l’embarcació comptarà amb un certificat de ‘construcció sostenible’ a través d’ACCIÓ i IQS. Aquesta iniciativa permetrà engegar un estudi del cicle de vida dels materials de construcció nàutica. El prototip també es presentarà al Saló Nàutic de Barcelona 2023, a la 34a edició de la Regata International Palamós Optimist Trophy-17 Nations Cup 2024 i a la Fira de composites de París.

A més de la col·laboració amb les d’activitats vinculades amb la sostenibilitat, l’educació ambiental la vela inclusiva i l’economia circular, FBCN participarà en la “Fira conscient” organitzada al Village de la Campionat Mundial d’Optimist els dies 16-17-18 de juny amb continguts divulgatius de la Fundació i xerrada per a explicar les activitats de Copa Amèrica.