Catalunya acull per primera vegada una regata internacional de vela adaptada: Kakapo Open Race

La Federació Catalana de Vela, la Fundació Barcelona Capital Nàutica i la Fundació Mi Alex han presentat avui la primera edició de la Kakapo Open Race, una regata internacional de vela adaptada que busca atraure esportistes d’aquesta modalitat a Barcelona i que té la voluntat de celebrar-se cada any. Aquesta primera cita de l’esdeveniment coincideix aquest 2024 amb la celebració del Campionat d’Espanya de vela adaptada i vela inclusiva, puntuant els participants en les dues competicions alhora. Serà la primera regata que  aigües catalanes acullin regates en aquesta modalitat.

La Kakapo Open Race tindrà lloc del 15 al 20 de juliol al BISC i espera que el nombre d’inscrits bateixi tots els rècords, amb més de 50 persones registrades, entre nacionals i internacionals.

Una singularitat d’aquesta edició és que per primera vegada en un mateix esdeveniment esportiu es competirà en dues modalitats de hansa 303: del 15 al 17 de manera individual amb vela adaptada i del 18 al 20 de juliol, en modalitat mixta de vela inclusiva.

Molt més que una competició de vela adaptada

La Kakapo Open Race pren el seu nom del Kakapo, un ocell originari de Nova Zelanda que es caracteritza per ser l’únic de la espècie dels lloros que no pot volar. De fet, aquesta limitació li ha permès sobreviure des de fa segles, especialment en els moments en què es van introduir nous depredadors en el seu hàbitat. Amb aquesta elecció s’han buscat teixir complicitats amb la America’s Cup i el seu organitzador, l’equip Team New Zealand, qui ha elegit al ciutat de Barcelona per a la celebració de l’esdeveniment.

L’esperit d’aquesta regata, a més, vol visibilitzar el fet que la navegació ens situa a tots per igual, ja que és quelcom que pot fer qualsevol persona, més enllà de les seves capacitats. Amb aquest projecte les tres institucions treballen per una societat més justa, buscant empoderar i garantir la igualtat d’oportunitats de totes les persones obrint el mar i l’esport de la vela a tots els col·lectius, especialment a aquells més vulnerables.

Segons el President de la Federació Catalana de Vela, Xavier Torres: “La Kakapo Open Race exemplifica el compromís de la Federació amb la inclusió i l’expansió de l’esport, obrint el mar a tothom i recolzant als nostres esportistes referents. Aquesta aliança ens consolida com un territori amb una rica tradició i un gran potencial de talent per explorar i desenvolupar. Amb la Kakapo Open Race, buscant ampliar la pràctica de la vela i promoure la inclusió, volem agrair a les entitats involucrades per fer possible aquest esdeveniment que impulsa la vela adaptada i reafirma el compromís amb la participació de tots els membres de la societat.”

Segons el Representant de Barcelona del Consell Català de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, Josep March: “Estem molt contents de que es porti a terme aquesta iniciativa que és molt necessària i fa una gran tasca, humana i esportiva, i des de la Generalitat en donem tot el nostre suport”. 

En paral·lel a la regata, tindran lloc un conjunt d’activitats paral·leles de sensibilització al voltant de la inclusivitat, la cultura local i la navegació dirigides a tots els públics. A més, els regatistes participants podran gaudir d’experiències i exclusives vinculades amb la Copa Amèrica.

Llegat de la Copa Amèrica: obrir el mar a tothom

En un any clau per la vela i la nàutica a Catalunya, que es prepara per la celebració de la 37a America’s Cup, aquesta competició forma part dels projectes de llegat que impulsa la Fundació Barcelona Capital Nàutica en aquest marc. El director general de Fundació Barcelona Capital Nàutica, Ignasi Armengol ha dit: “aquests projectes són la confirmació d’un propòsit compartit entre Fundació Barcelona Capital Nàutica -i els seus patrons- amb la Federació Catalana de Vela i la comunitat nàutica per portar el sector i l’esport de la vela més enllà i que arribi al màxim de persones arreu del territori”.

La Fundació Mi Alex impulsa des del 2009 una escola de vela adaptada a Mallorca conjuntament amb el Club de Vela de Port d’Andratx. Al llarg d’aquest més de 15 anys de trajectòria han estat multiples els èxits, no només a nivell esportiu participant els regatistes en competicions nacionals, internacionals i Jocs Olímpics; sinó també a nivell social, convertint el club en un espai més inclusiu per a totes les persones. “Amb el projecte de vela adaptada a Barcelona i amb la celebració de la Kakapo Open Race volem traslladar la nostra expertesa a un projecte a la nostra ciutat, que pugui impulsar un canvi real d’accés al mar per aquelles persones més vulnerables a tota la costa catalana.