Coorganitzem la Conferència del Decenni de l’Oceà de la UNESCO

Orgullosos de presentar la propera Conferència del Decenni de l’Oceà 2024, que se celebrarà del 10 al 12 d’abril al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) i de la que en som coorganitzadors. Sota el títol “La ciència que necessitem per a l’oceà que volem”, aquest esdeveniment marca un moment crucial per a celebrar els èxits i establir prioritats conjuntes per al futur del Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030), conegut com el “Decenni dels Oceans”.

La presentació del programa, que va tenir lloc a la nostra seu el passat divendres, va comptar amb la presència de representants de la UNESCO, organisme encarregat de coordinar el Decenni de l’Oceà, així com autoritats espanyoles, catalanes i barcelonines. Entre els presents hi van ser la Directora de l’Institut Espanyol d’Oceanografia del CSIC (IEO-CSIC), María del Carmen García Martínez; el Director General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Sergi Tudela, el Tinent d’Alcalde de l’Àrea d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls; i Ignasi Armengol, Director General de la Fundació Barcelona Capital Nàutica.

Durant aquest esdeveniment de tres dies, s’establirà una nova fundació destinada a reforçar la gestió sostenible dels oceans, presentant solucions innovadores i transformadores impulsades per la ciència. S’espera la participació d’uns 1.500 actors de la comunitat oceànica i els seus aliats, convertint aquesta conferència en un fòrum global on es reuniran governs, líders, sectors marítims, universitats, ONG, el sector privat i la societat civil per fomentar noves col·laboracions i diàlegs enriquidors entre ciència, política i societat.

La Conferència del Decenni de l’Oceà 2024 s’estructura en quatre sessions temàtiques basades en els 10 Desafiaments del Decenni de l’Oceà, combinant sessions plenàries i paral·leles per aprofundir en els resultats del procés ‘Visió 2030’ del Decenni de l’Oceà. Aquestes sessions serviran com a espai per destacar les iniciatives de ciències oceanogràfiques i desenvolupar recomanacions per a la conservació dels oceans mitjançant l’intercanvi de coneixements. La participació de 40 ponents de renom internacional abordarà diversos àmbits, des de l’àmbit científic i polític fins a l’econòmic i social.

La primera sessió temàtica, “Ciència i solucions per a un oceà net, saludable i resistent”, se centrarà en la contaminació marina, els ecosistemes i el nexe oceà-clima. La segona sessió, “Ciència i solucions per a una economia oceà sostenible i resistents”, abordarà l’economia oceà sostenible, l’alimentació i les comunitats resistents. La tercera sessió, “Ciència i solucions per a un oceà segur i previsible”, estarà dedicada a l’observació, predicció i sistemes d’alerta primerenca dels oceans. L’última sessió se centrarà en el desenvolupament de capacitats, l’alfabetització sobre els oceans, el coneixement indígena i local, així com el patrimoni cultural, sota el títol “Un oceà inspirador i atractiu per a tots”.