La Copa Amèrica se suma a l’impuls de la vela inclusiva

L’organització de la Copa Amèria, l’America’s Cup Event Barcelona (ACE), ha anunciat el seu suport al projecte de llegat de vela inclusiva “Vela per a tothom“. Aquesta iniciativa, desenvolupada per la Federació Catalana de Vela i la Fundación Mi Alex, amb el suport de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, busca facilitar l’accés de les persones amb diversitat funcional a la vela, promovent la igualtat d’oportunitats en aquest esport.

Grant Dalton, CEO d’America’s Cup Event Barcelona, ha destacat la importància d’aquesta iniciativa afirmant: “El mar és un espai que ens uneix a tots, independentment de les nostres capacitats. Nosaltres, com a organitzadors de l’America’s Cup, estem orgullosos de donar suport al projecte ‘Vela per a tothom’ i convidem a totes les persones que s’hi sumin, independentment de la seva condició, que surtin al mar a descobrir els beneficis de la vela. Navegar amb llibertat és una experiència transformadora que promou la igualtat i la inclusió”.

El llegat de la Copa Amèrica: un mar per a tothom

“Vela per a tothom” té com a objectiu garantir l’accessibilitat a una oferta esportiva àmplia i diversa per a les persones amb discapacitat física. La iniciativa vol involucrar tots els clubs nàutics del territori per incloure propostes del programa en els seus serveis i activitats, ampliant la base de navegants de vela adaptada a través d’accions de difusió.

S’han planificat tastos d’iniciació, cursos d’aprenentatge i cursos d’iniciació a la competició per a la temporada 2024-2025. A partir de setembre, s’establirà una escola de vela adaptada al Barcelona International Sailing Center (BISC) per garantir l’accés universal a la pràctica de la vela i formar un equip de competició de vela adaptada.

Un altre element clau del projecte és la formació de tècnics en l’àmbit de la vela adaptada, amb clínics per especialitzar i enfortir els coneixements d’aquests professionals. S’han actualitzat materials formatius com la guia metodològica “Llibre Blanc de la Vela Adaptada”, que estarà disponible en format digital i obert.

Kakapo Open Race: una fita en la vela adaptada a Catalunya

El projecte també inclou la promoció d’esdeveniments que visibilitzin els esportistes d’elit en vela adaptada. La Kakapo Open Race, la primera regata de vela adaptada a Catalunya, tindrà lloc del 15 al 21 de juliol al BISC. Aquesta competició internacional coincideix amb el Campionat d’Espanya de vela adaptada i vela inclusiva, puntuant els participants en ambdues competicions.

Organitzada per la Federació Catalana de Vela, el Reial Club Nàutic de Barcelona i el Reial Club Marítim de Barcelona, la Kakapo Open Race presentarà competicions en dues modalitats de Hansa 303: individual amb vela adaptada del 15 al 18 de juliol i en modalitat doble de vela inclusiva del 18 al 21 de juliol.

Aquest esdeveniment busca demostrar que la navegació és una activitat inclusiva i accessible per a tothom, independentment de les seves capacitats. Amb aquest projecte, es pretén treballar per una societat més justa, empoderant els col·lectius més vulnerables i garantint la igualtat d’oportunitats per a tothom.