La flota de la Regata Solo Med a Sa Ràpita

Poc després de dos quarts de set de la tarda del dilluns 8 de maig, el primer dels participants ha arribat a la Sa Ràpita, a la costa aquest de Mallorca, emprant menys de 30h en fer la travessa. Fede Waksman, de la Base Mini Barcelona a bord del Proto Big Bounce, el Proto 1019, ha estat el primer a travessar la línia d’arribada. L’han seguit Gaby Bucau amb el Proto 853 Mazimum i Felip Moll amb el Proto 931 Gínjol. El primer en arribar de la categoria Serie, després d’una important remuntada en les últimes milles, ha estat Tomàs Ruiz amb el mini Suricate.

Després d’una sortida relativament tranquil·la, la flota de la Solo Med va posar rumb a Balears. A l’inici de la travessa els regatistes van comptar amb poc vent, però al cap de poc de sortir de Barcelona es van trobar amb un grop fort de més de 30 nusos. La resta de la travessa han tingut un vent variable, sobretot a la costa de Mallorca amb rols i diferents pressions que han fet que la tàctica fos elaborada.

Poc després de les 14h del dimarts 9 de maig, el control d’arribades del Club Nàutic de Sa Ràpita ha reportat l’arribada de 21 participants dels 23 que van salpar ahir a les 12.30h de Barcelona. Dels dos restants, un d’ells va haver d’abandonar a l’inici de la regata i l’altre entrarà, però ja fora de temps. La classificació d’aquesta primera etapa és la següent:

PROTO

  • 1r Fede Waksman – Big Bounce 1019
  • 2n Bucau Gaby – Maximum 865
  • 3r Felip Moll – Gínjol 931

SERIE

  • 1r Tomás Ruiz – Suricate 928 
  • 2n Ramon Ribera – Amuitz 1035
  • 3r Nicoló Gamenara – Kismet 953

Fede Waksman, guanyador indiscutible de la primera etapa de la regata, s’hi va inscriure amb l’objectiu d’aconseguir les 700 milles per poder avançar en la seva classificació cap a La Mini Transat, però a l’arribar a Barcelona es va trobar que el mini tenia la proa deslaminada i va haver de fer reparacions fins a l’últim moment. No obstant això, va arribar bé a la sortida i aquesta és la valoració de la seva actuació en aquesta primera etapa:

“Cuando empezó a entrar el viento estaba bien posicionado y tenía también las velas correctas, el barco aceleró mucho y logré una distancia con respecto a la flota porque estuve navegando a 17-18 nudos durante unas 3-4 horas. Ya llegando a Mallorca, la estrategia que tenía planteada no se estaba dando tal como esperaba y al final me pegué un poco más a tierra de lo que hubiera querido. Y al final salió bien, hice unos buenos bordos, sobre la costa de Mallorca. Finalmente, hubo un role de viento muy importante llegando a Cabrera que fue determinante para todas las posiciones que se han dado en esta etapa.”

Waksman, va ser el guanyador de la passada edició de la Solo Med i el vaixell amb què competeix, el Proto 1019, va guanyar l’anterior edició de La Mini Transat el 2012 amb el skipper Pierre Le Roy.

Per raons meteorològiques, s’avança 24h la sortida de la segona etapa i s’han fet canvis en les instruccions de regata proposant quatre possibles escenaris. La flota romandrà ara a Sa Ràpita fins demà dimecres 10 de maig en què prendran la sortida de la segona etapa de la prova, de 500 milles i molt tècnica pels constants passos entre illes o prop de terra, la qual cosa impedeix als skippers descansar. Si es compleixen les previsions, els primers s’esperen a Barcelona el dia 14 de maig.

Pots seguir la regata en temps real a través del web de la regata o bé a l’enllaç del tracking.

Web de la regata https://www.barcelonacapitalnautica.org/esport/solomed/

Enllaç al tracking https://yb.tl/SMR2023#

Fotografies de Laura Carrau https://drives.google.com