Barcelona Capital Nàutica i Federació Catalana de Vela presentem projectes comuns per a promocionar la vela

Contents d’anunciar l’acord de col·laboració entre la Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN) i la Federació Catalana de Vela (FCV). L’objectiu de les dues entitats és fer créixer la pràctica de vela al nostre país fent-la més inclusiva, formant a les noves generacions i recolzant i impulsant a esportistes i competicions amb el suport de la xarxa de clubs de tota Catalunya. L’acte ha comptat amb la participació de la Vicepresidenta del Govern de Catalunya, Laura Vilagrà, i del Regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé. 

Aquest 2024 l’esport de la vela està més present que mai amb la celebració de la 37a Copa Amèrica i és el moment per donar embranzida a molts projectes per fer créixer la seva pràctica i recolzar a tot el sector nàutic. Durant la seva intervenció, la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, ha destacat que aquest “serà el gran any de la vela a Catalunya” amb la participació d’esportistes catalans als JJOO de París i amb l’organització de la Copa Amèrica a Barcelona. Per Vilagrà, aquest esdeveniment “ha de deixar un llegat a la ciutat més enllà dels dies de competició” i per això, conjuntament amb altres institucions del país han impulsat projectes vinculats a aquesta competició i que “impactaran directament a la qualitat de vida dels ciutadans”. Per la vicepresidenta, l’esport i l’activitat física és “un pilar fonamental” en la vida de les persones i “per això, ha dit, des del Govern, l’hem declarat com a bé essencial”.

La col·laboració entre FBCN i FCV se centra en quatre eixos de treball: vela inclusiva, impuls de la navegació en la classe Mini, promoció de la pràctica del foil i formació de les noves generacions en aquesta classe.

Un mar obert a tothom amb una vela més inclusiva

‘Mar inclusiu’ és un programa de vela inclusiva que vol ajudar a clubs, formadors i esportistes a aconseguir que l’esport de la vela arribi a tothom, sense excepció, i garantir que els esportistes puguin practicar la vela amb accessibilitat i autonomia. Per aconseguir-ho, s’han definit un seguit d’accions que van des de la promoció de la vela adaptada; la captació de nous usuaris a través d’una major i millor oferta de cursos i activitats per a navegar per persones amb qualsevol nivell de diversitat funcional; es formarà al personal tècnic en aquest àmbit i s’oferirà un major suport, a més d’actualitzar les guies de bones pràctiques. A l’àmbit competitiu, es realitzaran clínics pràctics de formacions i es crearan noves competicions per captar nous practicants. A més, es donarà suport a la promoció d’esportistes ja consagrats en aquest àmbit i en l’organització del Campionat Open d’Espanya de Hansa i la primera Copa Catalana de Vela adaptada a l’Escala. Aquest projecte es porta a terme juntament amb Mi Fundació Alex i es donarà tot el suport necessari als clubs catalans perquè puguin incloure la vela inclusiva entre la seva oferta d’activitats.

Continua el suport als navegants de la classe Mini Barcelona

L’acord entre FBCN i FCV també vol donar continuïtat a la vela oceànica dels navegants de classe Mini amb base en el territori català, i que tants èxits ha recollit aquest any. L’objectiu és professionalitzar aquesta classe i captar més navegants. Ajudarà a aconseguir-ho la major connexió amb els programes que porta a terme la FCV en col·laboració amb els clubs catalans, gràcies al fet que la Base Mini ara està situada al BISC, després que hagués d’abandonar la seva història seu a la nau de la FBCN per a deixar espai a l’equip italià de la Copa Amèrica.

A més, altres accions que es portaran a terme per garantir la continuïtat del projecte, el seu creixement i la seva consolidació seran: ampliar la base de navegants donant un impuls als programes i activitats de la classe Mini 6.50 per a que tingui més presència als clubs de tot el territori; coorganizar un any més la regata SoloMed com a competició sostenible i impulsant-la com a referent al Mediterrani; posar a disposició l’embarcació Mini 6.50 Nona, per a facilitar entrenaments i ús entre els regatistes i la seva participació en regates permetent l’obertura a clubs i federats del litoral català així com a nivell estatal.

Foil amb denominació d’origen

El foil és una de les innovacions de disseny més importants que han sorgit a l’esport de la vela. L’ús d’aquestes hidroales permet a les embarcacions volar per sobre de l’aigua i als navegants gaudir de noves sensacions. De fet, gràcies al creixent interès en competicions com l’America’s Cup o SailGP, cada vegada més clubs i esportistes s’interessen pel foil. En aquest context neix el projecte FoilCat, amb l’objectiu d’apropar el foil als navegants catalans i generar-ne planter. Per aconseguir-ho, el projecte inclou formació a qui disposi de coneixements bàsics de navegació per aprendre a foilejar a través de sessions d’entrenament a diferents clubs de Catalunya. A més, es vol donar suport a professionals que puguin representar Catalunya en esdeveniments de foil perquè la vela catalana continuï sent referent en totes els seus vessants.  

En l’any de la 37a edició de l’America’s Cup on per primera vegada hi haurà una categoria femenina, la FBCN i FCV, amb el suport dels clubs de Catalunya, presenten el primer equip femení de foil català. Després d’un procés de selecció entre tots els clubs de Catalunya en el que a prop de 30 dones van optar a formar part d’aquest equip, finalment 6 dones han estat seleccionades i formaran part d’aquest equip pioner: Montse Solé (Club Nàutic Vilassar de Mar), Iset Segura (Club Nàutic Vilassar de Mar), Laura Pedraza (Club Nàutic Arenys de Mar), Marina Giralt (Club Nàutic Vilassar de Mar), Emma Cabré (Club Nàutic el Masnou) i Mònica Veenhoven (Club Nàutic el Balís). Amb el suport del Club Nàutic Vilassar aquest equip ja ha començat els primers entrenaments.

Una lliga de vela entre escoles

Es tracta d’un projecte de vela infantil que s’està treballant i s’espera que estigui actiu en els propers mesos i que serà clau per a donar a conèixer la vela a les noves generacions. Amb un format que popularitzarà d’una manera plural, accessible i igualitària l’esport de la vela entre els centres educatius del litoral català.