Els navegants oceànics Didac Costa i Guillermo Cañardo han completat una travessia inèdita entre Barcelona i Menorca a bord de dues embarcacions de patí de vela, una fita sense precedents que eleva aquest vaixell tradicional català a una nova dimensió esportiva.
L’expedició va començar el passat 21 de juny a les 9 del matí al Club Patí Vela Barcelona i va concloure després d’unes 30 hores de navegació ininterrompuda amb l’arribada a Fornells, al nord de Menorca. En total, els navegants van recórrer 130 milles nàutiques sense cap mena d’assistència externa ni suport logístic.
“És una experiència que no recomanem a ningú”, reconeixia Cañardo amb un somriure, rememorant les més de set hores navegant completament a les fosques i lluny de qualsevol costa, enmig del trànsit marítim. Una encalmada al nord de Menorca va posar a prova la seva resistència física i mental, allargant l’etapa final de la travessia.
El patí de vela és una embarcació originària de Catalunya dels anys vint del segle passat, sense orsa ni timó, i es governa exclusivament amb el desplaçament del pes del navegant. Aquesta travessia representa el seu repte més ambiciós fins ara.
Dos navegants amb trajectòries d’altura
Didac Costa, conegut per haver completat tres voltes al món —incloent dues edicions de la dura Vendée Globe— ja havia navegat en patí fins a San Remo el 2012. Guillermo Cañardo, amb una àmplia experiència tant en navegació oceànica com en patí, ha participat en la Mini Transat i va completar la volta al món a vela en l’Ocean Globe Race de 2023.
Un repte esportiu i cultural
La travessia no només ha estat un repte esportiu, sinó també un homenatge al patrimoni marítim català. Les primeres 30 milles van transcórrer amb condicions favorables, però amb la nit va arribar la incertesa: vents inestables, bordejos constants i falta de visibilitat. L’últim obstacle va ser una encalmada prop de Menorca que va durar nou hores.
Costa i Cañardo han deixat entreveure que aquesta fita forma part d’un entrenament per a un projecte més gran, que podrien anunciar pròximament, potser al setembre.
Amb aquesta gesta, els dos navegants han situat el patí de vela en un lloc destacat dins la vela contemporània, demostrant que fins i tot una embarcació centenària pot assolir reptes dignes del segle XXI.