Els guanyadors i l’exposició del concurs de fotografia “Un Mar Obert a Tothom” 

Ahir a la tarda vam anunciar les tres imatges guanyadores del concurs internacional de fotografia que van llançar al febrer. Han participat a través de l’aplicació catalana Agora Awards prop de 2.500 fotografies de més de 80 nacionalitats diferents, com Xile, Austràlia, Itàlia o Indonèsia, així com també de totes parts d’Espanya, com Astúries, Mallorca o València.

Les 25 fotografies finalistes es poden veure a Can Serra, la seu de la Diputació de Barcelona (Rambla Catalunya, 126) del 5 al 25 d’abril de manera gratuïta i és una de les activitats més de la Setmana del Decenni de l’Oceà de la Unesco, que té lloc aquests dies a Barcelona. 

L’objectiu del concurs era mostrar les diverses perspectives sobre la relació de les persones amb el mar, fomentant la participació global i l’expressió artística i creativa. Fundació Barcelona Capital Nàutica, amb aquest concurs, busca consolidar a Barcelona i Catalunya com a referents nàutics, promovent aspectes com la nàutica, l’esport, la sostenibilitat, la formació, l’economia blava i la cultura del mar.

Premi del Jurat

El jurat ha estat compost per membres del patronat de la Fundació Barcelona Capital Nàutica i la fotografia més votada ha estat “Anar a mar” del fotògraf portuguès António José Cravo. Descendent de pescadors de la Ria d’Aveiro i Mar da Torreira i amant de l’estudi i preservació de la pesca d’arrossegament, assegura que “si la vida va néixer als oceans també podem dir que la vida corre el risc de morir per la mort dels oceans”.

Premi del públic

La fotografia més votada pel públic a través de l’aplicatiu Agora Awards ha estat “Forat de cuc” del fotògraf i submarinista xilè Benjamín Yávar, un banc de sardines gegant, feta a les Filipines.  Segons Yávar “aquesta fotografia és més que una fotografia maca. Vol ser una crida d’atenció feta a través del meu objectiu per a que no ens oblidem de la bellesa de l’oceà que sovint donem per fet i que ha de ser preservat per la seva fragilitat”.

Premi de Catalunya

El premi de la categoria de Catalunya, també votat pel jurat del certamen, ha estat “La millor piscina de Barcelona”, feta per la fotògrafa aficionada i nadadora amateur d’aigües obertes, Mar Galtés. “Nedo tot l’any, si puc cada setmana, al mar a Barcelona, i sempre amb la GoPro a punt! A Barcelona, com a molt poques altres ciutats del món, tenim un mar que és un privilegi i encara hi ha massa poca gent que sàpiga gaudir-lo. El mar és energia, és salut, i és salut mental. No sabem la sort que tenim a Barcelona”, assegura la guanyadora.

Finalistes del concurs