Els universitaris prenen el mar amb la 2a regata RC Sailing Barcelona

La Fundació Barcelona Capital Nàutica, en col·laboració amb Glooers Technologies, ha organitzat la segona edició del programa universitari i competició interuniversitària RC Sailing Barcelona, on estudiants d’enginyeria de 3r i 4t curs han creat amb les seves pròpies mans els millors vaixells de radiocontrol. En un temps rècord, 3 mesos, aquest alumnat ha dissenyat i construït el seu propi veler de radiocontrol per competir en la regata de final de curs contra altres universitats que s’ha celebat el passat 17 de maig en el marc de la Jornada de Portes Obertes del Port de Barcelona.

Durant els 3 mesos que ha durat el programa, els i les participants han comptat amb l’acompanyament i la tutorització de professors experts en diverses matèries que els han proporcionat les eines i el coneixement necessaris per assolir el repte, des d’aplicació de diverses tecnologies a l’ús de materials del futur i composites. Un cop assolits els coneixements teòrics, els equips participants han entrat al taller a construir amb les seves pròpies mans l’embarcació que han dissenyat. Finalment, ha vingut la fase de competició i la prova de foc, els mesuraments i la flotabilitat de l’embarcació, tot en vistes a la regata final, on han competit tots els equips de les diferents universitats que han estat capaços de desenvolupar una embarcació.  

En el projecte hi han participat un total de 9 equips d’estudiants d’Elisava de la Universitat de Vic, Escola d’Enginyeria de Barcelona Est de la Universitat Politècnica de Catalunya, el Tecnocampus de Mataró, l’Escola Tècnica Superior d’Eginyers Industrials de Barcelona (ETSEIB) de la Universitat Politècnica de Catalunya, la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona, la Universidad Politécnica de Madrid, la University of Strathclyde de Glasgow i l’Institut de Nàutica de Barcelona. A la regata final hi han competit 8 equips en un ambient festiu on estudiants i professorat han gaudit de la posada a punt de les embarcacions i les regates d’exhibició i competició. A l’acte també hi ha assistit l’Albert Batlle 3r Tinent d’Alcalde i representat de l’Ajuntament de Barcelona al Patronat de la Fundació Barcelona Capital Nàutica.

L’equip de e-Tech Sailing de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la Universitat Politècnica de Barcelona ha estat el guanyador indiscutible de la regata a totes les categories de la competició. La menció especial de sostenibilitat ha estat per l’equip AquaX de l’Institut de la Nàutica de Barcelona. L’entrega de premis ha tingut lloc al Domo del Port Vell en el marc de les activitats de les Jornades de Portes Obertes del Port de Barcelona. Aquest programa educatiu universitari organitzat per Gloo i la Fundació Barcelona Capital Nàutica també ha estat possible gràcies a la col·laboració del Reial Club Marítim de Barcelona, la Federació Catalana de Vela, l’Institut de Nàutica de Barcelona, la Classe IOM de Catalunya, HP, Digifab, Uneco, BComposite, TackVelas, David Mas i Nauta Systems.

Fotos: Thomas Wilson