El sector nàutic català es reuneix per redefinir les necessitats formatives davant el repte de la descarbonització

Aquest matí s’ha celebrat a la seu de la Fundació una reunió de seguiment del projecte de Descarbonizació de la nàutica d’esbarjo, en aquest cas, per fer una reflexió estratègica al voltant de la formació dins del sector nàutic a Barcelona i Catalunya.

Convocada per la Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN), Barcelona Activa i el Barcelona Clúster Nàutic, la trobada ha aplegat representants d’institucions clau com l’Ajuntament de Barcelon (amb representants del Pla Litoral i Barcelona Activa) el Departament d’Educació de la Generalitat, el Consorci d’Educació de Barcelona, el Consorci d’Educació Contínua de Catalunya, l’Institut de la Nàutica de Barcelona, la Fundació BCN Formació Professional o l’Institut de Logística del Port de Barcelona, l’Escola de la capacitació Nàutico Pesquera i el SOC.

L’objectiu principal de la sessió, que ha estat dinamitzada per A Bordo, ha estat analitzar l’estat actual de les accions formatives en el sector nàutic, identificar les noves necessitats emergents en un context de transició ecològica i valorar la viabilitat d’actualitzar l’estudi existent sobre necessitats formatives. A més, s’ha debatut sobre l’adequació de l’oferta formativa actual i s’ha proposat la realització d’una nova enquesta a empreses i centres per detectar mancances i oportunitats.

En una primera fase, les organitzacions participants han compartit les seves iniciatives i programes formatius —tant actuals com amb potencial de desenvolupament— relacionats directament o indirectament amb la descarbonització de la nàutica. Aquest exercici ha permès construir un mapa col·lectiu del coneixement i l’oferta existent.

A continuació, s’ha analitzat el context i les condicions de l’entorn, identificant reptes, tendències i oportunitats externes que poden influir en el disseny de nous perfils professionals o en la reorientació dels actuals. Un cop prioritzats els elements més rellevants, les organitzacions han consensuat l’activació de tres línies d’acció prioritàries, que es desenvoluparan de manera col·laborativa mitjançant grups de treball específics. Cada grup compta amb una entitat líder i membres compromesos amb el seu desplegament, aportant recursos propis i cercant-ne d’externs quan calgui.

Les tres accions consensuades són:
1. Orientació i promoció de vocacions en l’àmbit de la nàutica sostenible.
2. Reskilling i redefinició de perfils professionals alineats amb els nous reptes del sector.
3. Comunicació i difusió estratègica dels resultats de les dues accions anteriors.

El debat ha permès recollir aportacions, remarcant la importància de col·laborar per generar talent qualificat en àrees com la sostenibilitat marina, la logística portuària, la innovació tecnològica i la navegació eficient.

Amb aquesta trobada, el sector nàutic reafirma el seu compromís amb la transformació sostenible i la necessitat d’adequar la formació professional als nous reptes del futur blau de Catalunya.