Emocionant tret de sortida del programa universitari RC Sailing Barcelona

Una cinquantena d’estudiants d’enginyeria es van reunir ahir a la seu de la Fundació per celebrar l’acte d’inici del programa universitari en format repte RC Sailing Barcelona. Impulsat per Barcelona Capital Nàutica en col·laboració amb Gloo Technologies, aquest és un més dels projectes de llegat en el marc de la 37a Copa Amèrica i té com a objectiu reptar a estudiants de 3r i 4t de grau en enginyeries a crear i construir els millors vaixells de radiocontrol.

Els 12 equips participants tenen per davant 4 intensos mesos d’aprenentatge a les seves respectives universitats, en què rebran tot el coneixement i l’ajuda necessàries per conceptualitzar, dissenyar i construir una embarcació que pugui competir a finals de maig a la Regata RC Sailing Barcelona.

En l’edició d’enguany de la competició, les facultats que hi participen són: l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Barcelona (ETSEIB), la Facultat de Nàutica de Barcelona, l‘Institut Químic de Sarrià i la University of Strathclyde de Glasgow.

Durant la fase de conceptualització del projecte, els estudiants aprendran sobre el modelatge 3D de velers, simulació de resistència a l’avançament, pla vèlic i teoria de navegació a vela, així com sistemes i ajustaments de veles, circuits i maniobres. La fase de construcció constarà de 9 sessions de seguiment amb el Cap de Taller per avaluar la viabilitat i els mesuraments. A més a més, els participants tindran diferents seminaris amb professionals de la nàutica com Adrià Fradera, Pep Soldevila o el navegant Carlos Manera.

La normativa és clau per poder participar en la regata final: totes les embarcacions han de tenir 1 metre d’eslora, un pes menor de 6 kg, un calat de menys de 500 mm i una alçada de pal de menys de 1600 mm. A més, també han de contenir almenys un 50% de material biobasat, reciclat i/o reciclable.

Entre els premis que rebran els guanyadors del projecte hi haurà la possibilitat de sortir a navegar amb un vaixell de la Fundació; veure una regata de la Copa Amèrica des d’un lloc privilegiat i conèixer en primera persona els enginyers dels equips d’aquesta competició.

La sessió d’ahir va començar amb una demostració de vaixells de radiocontrol al moll, on els estudiants van poder veure en directe com haurà de ser el resultat final del seu projecte i com es pilota una embarcació d’aquest estil. A continuació es va fer una presentació oficial del projecte de la mà del director de FBCN, Ignasi Armengol i el coordinador de RC Sailing Barcelona, Jordi Oliva, que han estat acompanyats per Arnau Doria, Director de l’estudiantat de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Barcelona ETSEIB i Agustí Martín Mallofré, Degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona FNB.

Inspirats per enginyers professionals

La tarda va finalitzar amb una conversa inspiracional sobre innovació nàutica en el marc de la Copa Amèrica amb l’enginyer de l’equip American Magic, Carles Freire, expert en bateries de liti, electrònica i integració de sistemes. També amb Paul Leduc, Secretari de la Classe IOM (International One Meter) a Catalunya i navegant a radiocontrol en múltiples classes (Europa, J24, J80, Tom 28, creuer, radiocontrol) i que ha assolit plaça de pòdium en diverses competicions del més alt nivell. I amb Joan Conesa, regatista de la Classe IOM i expert en construcció de vaixells a escala que naveguen, que ha sigut 3 cops campió de Catalunya de classe IOM (2005 – 2007) i és expert en construcció d’embarcacions a escala navegables: ha construït més de 40 embarcacions, usant diferents tècniques de construcció (amb fusta, fibra de vidre, tall per control numèric, impressió 3D).

Durant la conversa van parlar de les dificultats típiques a l’hora de construir una embarcació d’aquest tipus, quins són els aspectes clau i principals reptes per competir en velers de radiocontrol i les similituds amb els velers de Copa Amèrica. També van donar alguns consells als estudiants que estan a punt d’embarcar-se en el repte.

El regatista i constructor de vaixells a escala Joan Conesa els recomanava que:

“Feu el vaixell amb tècnica fàcil, fugiu de l’ús de motlles. Treballeu la tècnica senzilla i dediqueu temps a equilibrar perfectament el vaixell. Ha de ser perfectament simètrica, ja que qualsevol desviació determinarà la viabilitat del disseny”.

D’altra banda Paul Leduc comentava:

“És fonamental que qui tingui més experiència navegant i sobretot tingui millor vista, sigui el capità del vaixell. Pot semblar irrellevant, però una bona visió i control de les distàncies, son clau”. I seguia: “Navegar és una qüestió de sensacions, com més sensacions tingueu, millor. Això us donarà un plus per poder guanyar”, i finalment: “Treballeu com un equip on tots tingueu una participació el pilot, el responsable del reglament, el de la posada a punt…”.

En Carlos Freire, enginyer de l’equip de American Magic va comentar pel que fa a les similituds amb la Copa Amèrica:

“Són moltes les semblances, des del mix de sistemes de control i de ràdio, tot el que fa que es moguin els elements i apèndix de les embarcacions sense pràcticament caps al vaixell. Com també les habilitats requerides, avui dia els skills d’un enginyers que es vol dedicar a això són extensos i aquest tipus de projectes ajuden a desenvolupar aquestes habilitats”.

Bona proa a tots els participants!